Terug

Jouw gemeente

Bij jouw gemeente zijn er mensen die met jou kunnen kijken naar jouw geldsituatie. En wat je nodig hebt. Samen maak je een plan van aanpak. Hierin staat hoe de gemeente jou verder gaat helpen.

Voor iedereen
Niet anoniem
Advies, doorverwijzing, een-op-eenbegeleiding
Gratis hulp

Over jouw gemeente

De gemeente waar je woont kan je helpen. Dat heet brede ondersteuning. En is onderdeel van de kindregeling. Ga je naar jouw gemeente, dan krijg je een casemanager. Dat is iemand die speciaal is opgeleid om samen met jou te kijken wat je nodig hebt. Dat is voor iedereen anders. Want er is geen standaardoplossing. Je krijgt dus hulp die past bij jouw situatie. Zodat jij een nieuwe start kan maken.

Over de hulp

Eerst heeft de casemanager een gesprek met je. Dat gesprek gaat over hoe het met je gaat en waar je hulp bij nodig hebt. Om jouw leven weer op de rit te krijgen. De casemanager stelt samen met jou een plan van aanpak op. Daarin staat hoe de gemeente jou gaat helpen. De gemeente kan bijvoorbeeld helpen bij:

  • het regelen van een sociale lening of een noodkrediet;
  • het beheren van je budget. Dan zorgt de gemeente dat je vaste lasten en rekeningen betaald worden;
  • het inschakelen van een budgetcoach. Die kan je helpen om zelfstandiger en slimmer met je geld om te gaan;
  • het inschakelen van een budgetmaatje. Die kan je helpen bij het uitvoeren van afspraken en acties. Of met je meegaan naar gesprekken. 

Je kan ook hulp krijgen als je nog geen schulden hebt. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om overzicht over je geld te krijgen. De casemanager zorgt dat de hulp er komt. Vaak voeren andere organisaties de hulp uit. Je blijft in contact met jouw casemanager.

Wanneer de doelen uit het plan van aanpak zijn behaald, blijf je ook in contact met jouw casemanager. Dat heet nazorg. De casemanager checkt dan regelmatig of het goed met je gaat. Mocht dat niet zo zijn, kan de casemanager weer ondersteuning inzetten. 

Een afspraak maken

Wil je een afspraak maken bij je gemeente voor brede ondersteuning? Vanaf 16 jaar kun je dat zelf. Ben je jonger, dan kunnen je ouders/verzorgers dit voor je doen. Hieronder kun je de contactgegevens van jouw gemeente opzoeken. 

Je kan het beste aangeven dat je belt voor de brede ondersteuning vanuit de kindregeling. Dan kunnen de medewerkers van de gemeenten je snel helpen. Veel gemeenten hebben namelijk een speciaal steunpunt voor deze hulp. Bij dit steunpunt werken de casemanagers. Je kan de brief die je ontvangt meenemen als je langsgaat.

Let op: woon je in Caribisch Nederland of een ander land buiten Nederland? Dan kun je zelf geen brede ondersteuning aanvragen. Heb je wel deze ondersteuning nodig? Dan wordt dat onderdeel van het plan van aanpak van je ouder(s)/verzorger(s). Hier vind je meer informatie over hoe dit werkt

Niet de hulp die je zocht?

Er zijn andere hulplijnen die voor je klaarstaan.

DUO_logo

DUO

Heb je een studieschuld? Op de website van DUO vind je informatie over hoe je die kan terugbetalen. En hoe je verdere problemen voorkomt.
Wijzer in geldzaken_logo

Wijzer in Geldzaken

Wijzer in Geldzaken biedt betrouwbare informatie over geld. Of het nu gaat om je (bij)baan, crypto of je energierekening. Gaat het over geld? Dan staat het op Wijzer in Geldzaken.
Geldfit_logo

Geldfit

Direct bereikbaar via chat, telefoon en e-mail
Bel 0800 8115
Chat met een medewerker op de website
Mail naar helpen@geldfit.nl
Op Geldfit vind je informatie over geld in jouw situatie. Geldfit wijst je de weg met tips of een persoonlijk advies. Ook als je schulden hebt.

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.