Jouw gemeente

Bij jouw gemeente zijn er mensen die met jou kunnen kijken naar jouw geldsituatie. En naar wat je nodig hebt. Ook als je schulden hebt kun je bij jouw gemeente terecht voor hulp. Samen maak je een plan van aanpak. Hierin staat hoe de gemeente jou verder gaat helpen.

Voor iedereen
Niet anoniem
Advies, doorverwijzing, een-op-eenbegeleiding
Gratis hulp

Over jouw gemeente

De gemeente waar je woont kan je helpen. Dat heet brede ondersteuning. En is onderdeel van de kindregeling. Ga je naar jouw gemeente, dan krijg je een casemanager. Dat is iemand die speciaal is opgeleid om samen met jou te kijken wat je nodig hebt. Dat is voor iedereen anders. Want er is geen standaardoplossing. Je krijgt dus hulp die past bij jouw situatie. Zodat jij een nieuwe start kan maken.

Over de hulp

Eerst heeft de casemanager een gesprek met je. Dat gesprek gaat over hoe het met je gaat en waar je hulp bij nodig hebt. Om jouw leven weer op de rit te krijgen. De casemanager stelt samen met jou een plan van aanpak op. Daarin staat hoe de gemeente jou gaat helpen. De gemeente kan bijvoorbeeld helpen bij:

  • het regelen van een sociale lening of een noodkrediet;
  • het beheren van je budget. Dan zorgt de gemeente dat je vaste lasten en rekeningen betaald worden;
  • het inschakelen van een budgetcoach. Die kan je helpen om zelfstandiger en slimmer met je geld om te gaan;
  • het inschakelen van een budgetmaatje. Die kan je helpen bij het uitvoeren van afspraken en acties. Of met je meegaan naar gesprekken. 

Je kan ook hulp krijgen als je nog geen schulden hebt. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om overzicht over je geld te krijgen. De casemanager zorgt dat de hulp er komt. Vaak voeren andere organisaties de hulp uit. Je blijft in contact met jouw casemanager.

Wanneer de doelen uit het plan van aanpak zijn behaald, blijf je ook in contact met jouw casemanager. Dat heet nazorg. De casemanager checkt dan regelmatig of het goed met je gaat. Mocht dat niet zo zijn, kan de casemanager weer ondersteuning inzetten. 

Aanvullend schuldhulpverleningsaanbod

Was je 18 jaar of ouder op 1 juli 2023, heb je recht op de kindregeling en heb je problematische schulden? Dan kan je terecht bij je gemeente voor een aanvullend schuldhulpverleningsaanbod. Samen met jouw contactpersoon wordt bepaald of je in aanmerking komt voor het aanbod. Dat gebeurt op basis van jouw inkomsten, uitgaven en schulden. Het bedrag van 10.000 euro dat je hebt ontvangen van de kindregeling wordt niet meegeteld.

Kom je in aanmerking voor het aanvullend aanbod dan wordt op basis van je inkomen en uitgaven bepaald wat je maandelijks in 3 jaar zou kunnen aflossen. Dat heet je afloscapaciteit. Jouw schuldeiser(s) ontvangen op basis van jouw afloscapaciteit een voorstel wat je zou kunnen betalen. Als ze allemaal akkoord gaan met het voorstel, worden jouw schuldeisers betaald door je gemeente en schelden de schuldeisers de rest van de schulden kwijt. Dat betekent dat je hen geen geld meer verschuldigd bent.

Jij hoeft niets terug te betalen, ook niet aan je gemeente.

Toekomst 

Je gemeente helpt je bij het oplossen van je problematische schulden én het bieden van perspectief. Er wordt gekeken en met jou besproken wat je nog meer nodig hebt bij het maken van een nieuwe start. Denk hierbij aan persoonlijke ontwikkeling, werk, een opleiding, mentale ondersteuning of hoe je grip op jouw geld krijgt. Het opstellen van een plan van aanpak is daar onderdeel van. Dat plan stel je samen met jouw contactpersoon op.

Indienen van je problematische schulden

Heb je het bedrag van de kindregeling voor 1 november 2023 ontvangen dan kun je tot 1 november 2024 terecht bij je gemeente voor het aanvullend schuldhulpverleningsaanbod. Heb je het bedrag ontvangen na 1 november 2023? Dan heb je een jaar tijd na de datum van de brief waarin staat dat je recht hebt op de kindregeling om je te melden bij je gemeente.

Begrippen

AfloscapaciteitWat je kan betalen per maand als je jouw inkomsten en uitgaven optelt en de totale uitgaven aftrekt van jouw inkomsten.
Problematische schuldenJe hebt problematische schulden als het je niet lukt om je schulden af te betalen binnen 36 maanden (3 jaar) met een betalingsregeling op basis van jouw inkomen en uitgaven.
Saneerbare schuldenDit zijn schulden die direct in 1 keer opeisbaar zijn en in een schuldhulpverleningstraject kunnen worden opgelost. Leningen bij DUO en sommige boetes bij CJIB mogen niet in via zo’n traject worden opgelost. Dit zijn voorbeelden van niet-saneerbare schulden.
SaneringskredietHet bedrag (krediet) dat je nodig hebt om jouw schulden op te lossen (saneren). Dit krediet wordt door jouw gemeente betaald aan schuldeisers.

Een afspraak maken

Wil je een afspraak maken bij je gemeente voor brede ondersteuning? Vanaf 16 jaar kun je dat zelf. Ben je jonger, dan kunnen je ouders/verzorgers dit voor je doen. Hieronder kun je de contactgegevens van jouw gemeente opzoeken. 

Je kan het beste aangeven dat je belt voor de brede ondersteuning vanuit de kindregeling. Dan kunnen de medewerkers van de gemeenten je snel helpen. Veel gemeenten hebben namelijk een speciaal steunpunt voor deze hulp. Bij dit steunpunt werken de casemanagers. Je kan de brief die je ontvangt meenemen als je langsgaat.

Let op: woon je in Caribisch Nederland of een ander land buiten Nederland? Dan kun je zelf geen brede ondersteuning aanvragen. Heb je wel deze ondersteuning nodig? Dan wordt dat onderdeel van het plan van aanpak van je ouder(s)/verzorger(s). Hier vind je meer informatie over hoe dit werkt

Vind jouw gemeente

Vul hieronder je woonplaats in. Zo krijg je de contactgegevens van jouw gemeente.

Start met zoeken

Begin met typen om te zoeken naar de contactgegevens van jouw gemeente.

Niet de hulp die je zocht?

Er zijn andere hulplijnen die voor je klaarstaan.

DUO_logo

DUO

Heb je een studieschuld? Op de website van DUO vind je informatie over hoe je die kan terugbetalen. En hoe je verdere problemen voorkomt.
Wijzer in geldzaken_logo

Wijzer in Geldzaken

Wijzer in Geldzaken biedt betrouwbare informatie over geld. Of het nu gaat om je (bij)baan, crypto of je energierekening. Gaat het over geld? Dan staat het op Wijzer in Geldzaken.
Geldfit_logo

Geldfit

Direct bereikbaar via chat, telefoon en e-mail
Bel 0800 8115
Chat met een medewerker op de website
Mail naar helpen@geldfit.nl
Op Geldfit vind je informatie over geld in jouw situatie. Geldfit wijst je de weg met tips of een persoonlijk advies. Ook als je schulden hebt.

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.