Hoe krijg je overzicht over je geld?

Grip op geld begint bij het hebben van overzicht. Dus wat komt er elke maand binnen? En waar geef je jouw geld aan uit? Misschien wil je niet dat het geldbedrag opgaat aan je maandelijkse uitgaven. Een overzicht kan daarbij helpen. Hieronder vind je tips voor het maken van zo'n overzicht.

Hoe krijg je overzicht over je geld?

Zet alles op een rij

Een overzicht kun je op papier maken, maar je kunt ook het schema hieronder gebruiken. Bij je inkomsten vul je bijvoorbeeld je zakgeld, het loon van je (bij)baan of zorgtoeslag in. Uitgaven zijn bijvoorbeeld de kosten voor je telefoon, festivaltickets of het afbetalen van een lening. Uitgaven waarvoor je een contract hebt, moet je meestal elke maand betalen. Dat zijn je vaste lasten. Denk aan je telefoonabonnement.

Schema downloaden

Schrijf echt alles op

Je kunt op je bankrekening niet altijd goed zien waar je precies geld aan hebt uitgegeven. Bijvoorbeeld als je een tikkie hebt terugbetaald en er niet bij staat waarvoor dat was. Weet je daardoor niet waar je geld is gebleven? Houd dan eens een tijdje elke dag je uitgaven bij. Schrijf op wat je hebt gekocht en wat het kostte. Na een tijdje zie je duidelijk waar je geld aan opgaat.

Check: uitgaven hoger dan inkomsten?

Op jouw overzicht zie je of je inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? En kom je elke maand geld te kort? Dan moet je iets doen. Misschien kun je (extra) gaan werken. Of juist besparen op wat je uitgeeft. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoeveel abonnementen je hebt. Heb je ze echt allemaal nodig? 

Zet iets opzij

Misschien zijn je inkomsten wel hoger dan je uitgaven. Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Bepaal dan het bedrag dat je per maand kunt sparen. Geld opzijzetten is handig als buffer. En een buffer kan helpen om een spaardoel te bereiken.

Veranderingen? Pas het aan

Verandert er in de toekomst iets aan je inkomsten of uitgaven? Ga je bijvoorbeeld op jezelf wonen of heb je een andere (bij)baan? Probeer het dan gelijk aan te passen in je overzicht. Zo blijft-ie kloppen. En houd je grip op je geld.

Betekenis woorden

Woord

Betekenis

BufferEen buffer is een bedrag op je spaarrekening. Zo kun je onverwachte, grote uitgaven direct betalen als dat nodig is.
Het geldbedragHet geld dat je krijgt als je recht hebt op de kindregeling.
Vaste lastenVaste lasten zijn uitgaven die elke maand terugkomen. En waarvoor je een contract hebt. Zoals de huur of abonnementen. 
ZorgtoeslagDe zorgtoeslag is geld van de overheid. Je kan hiermee een deel van je zorgverzekering betalen. Of zelfs helemaal. 

Deze informatie werd samengesteld door het Nibud.

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.