Hoe ga je om met verleidingen en druk?

Misschien wil je het geldbedrag helemaal niet op een spaarrekening zetten. En wil je het meteen uitgeven. Dat is oké, het is jouw geld. Maar hoe bepaal je waar je het geldbedrag écht aan wil uitgeven? We worden de hele dag verleid om geld uit te geven. De tips hieronder kunnen je helpen daarmee om te gaan.

Hoe ga je om met verleidingen en druk?

Wacht een dagje

Overal zie je reclame en advertenties. Die hebben maar 1 doel: jou dingen te laten kopen. Maar je kunt het geldbedrag maar 1 keer uitgeven. Jij bepaalt waaraan, niet de reclamemakers. Zie je iets dat je wilt hebben? Je kan proberen het dan niet meteen te kopen. Wacht een dagje en kijk of je het nog steeds wilt hebben. Bedenk ook wat je uiteindelijk gelukkiger maakt. Is dat nu iets kopen, of sparen voor iets groters?

Betaal meteen als je dat kan

Vanaf je 18de mag je met een creditcard betalen. Daarmee betaal je eigenlijk met geleend geld. Je mag ook achteraf betalen via Klarna of AfterPay. Dat klinkt verleidelijk. Want vaak hoef je pas na 30 dagen of later te betalen. Maar als je vergeet te betalen, kost het veel rente of een hoge boete. Het is daarom slim om te betalen zodra je dat kan. Dan kan het niet gebeuren dat je het geld niet meer hebt als de betaaltermijn is afgelopen.

Ken de risico’s van rood staan en lenen

Rood staan of geld lenen klinkt ook verleidelijk. Want je hebt dan meer te besteden. Maar het helpt maar even. Geleend geld moet je namelijk weer terugbetalen, vaak met rente. Uiteindelijk kost rood staan of geld lenen je dus gewoon geld. Doe het alleen als je weet dat je het tekort snel weer kunt aanvullen. Of als je weet dat je de lening makkelijk kunt terugbetalen.

Kies wie je vertrouwt

Wil je praten over het geldbedrag? Let er dan op met wie je dat doet. Het kan zijn dat mensen je gaan vragen om dingen te betalen. Terwijl het geld van jou is. Of ze geven je adviezen die misschien niet betrouwbaar zijn. Kies dus goed wie je vertrouwt. En bepaal je eigen tempo met het uitgeven van geld. Je kan ook contact opnemen met je gemeente. Die kunnen jou verder helpen als je dat wilt. 

Betekenis woorden

Woord

Betekenis

CreditcardEen creditcard is een fysiek of virtueel pasje. Je kan er achteraf mee betalen.
RenteRente is een vergoeding voor het lenen van geld. Als je geld leent, betaal je rente.
RoodstaanAls je rood staat, heb je meer geld van je rekening gehaald dan erop stond. Je moet dit terugbetalen. 
Deze informatie werd samengesteld door het Nibud

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.