Hoe werkt beleggen?

Steeds meer jongeren beleggen. Zij investeren geld en hopen dat het dan meer waard wordt. Bijvoorbeeld in aandelen of in cryptomunten. Misschien beleg jij ook al. Of ben je van plan het geldbedrag hiervoor te gebruiken. Maar beleggen is niet zonder risico's. Je kunt je inleg namelijk ook verliezen. De tips hieronder kunnen je helpen bij het verlagen van die risico’s.

Hoe werkt beleggen?

Houd een buffer apart

Je wilt natuurlijk niet al je geld in 1 keer kwijtraken. Een buffer helpt om onverwachte kosten te betalen. Ook is het slim om alleen met geld te beleggen dat je kunt missen. Geld dus dat je nergens anders voor nodig hebt.

Bereid je voor op lang wachten

Beleggen is iets wat je langere tijd doet. Jouw geld wordt vaak pas over een aantal jaar meer waard. Houd er dus rekening mee dat je lang moet wachten. En dat je een deel van jouw inleg kunt verliezen. Soms is dat tijdelijk. Maar je kunt het ook helemaal kwijtraken.

Spreid je geld

Vandaag beleggen in een nieuwe cryptomunt die over 1 maand 5 keer zoveel waard is? Dat is meestal echt te mooi om waar te zijn. Crypto klinkt interessant. Maar is ook heel risicovol. Slim beleggen betekent dat je je geld spreidt. Je belegt dan in verschillende dingen. Een deel beleg je bijvoorbeeld in aandelen. Een ander deel in fondsen. En als je nog wat kunt missen, dan misschien een deel in crypto’s. Zo loop je het minste risico.

Gebruik meerdere bronnen

Er is enorm veel informatie over beleggen te vinden. Je kunt erover lezen, maar er zijn ook Instagram-pagina's, YouTube-tutorials of podcasts over beleggen. En wie weet kan iemand in je omgeving wat tips & tricks met je delen. Probeer in ieder geval meerdere bronnen te gebruiken om aan informatie te komen. En houd goed in de gaten of die bronnen geld aan jou willen verdienen. Dan is de informatie niet betrouwbaar. Dat is soms het geval bij finfluencers.

Beleg alleen als het bij je past

Koersen veranderen van minuut tot minuut. Ben je iemand die snel in de stress schiet als ze dalen? Of wil je precies weten waar je aan toe bent als het om geld gaat? Dan past beleggen misschien toch niet zo goed bij jou. En dat is helemaal niet erg.

Betekenis woorden

Woord

Betekenis

AandelenMet een aandeel bezit je een deel van een onderneming.
CryptoCryptogeld is digitaal geld. Je bewaart het in een digitale portemonnee. 
FinfluencersEen finfluencer is een influencer die zich richt op geldzaken. Bijvoorbeeld budgetteren, sparen en beleggen.
Het geldbedragHet geld dat je krijgt als je recht hebt op de kindregeling.
KoersenEen koers is de prijs van een product op dat moment. Bijvoorbeeld van een aandeel. Die prijs kan hoger of lager zijn dan wanneer je het product aanschafte. 
Deze informatie werd samengesteld door het Nibud.

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.