Hoe maak je een spaarplan?

Misschien weet je nog niet wat je met het geldbedrag wilt doen. Of je hebt geld nodig voor iets duurs. Je kan het geldbedrag dan sparen voor later. Maar hoe spaar je met een plan? Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Hoe maak je een spaarplan?

Bepaal je spaardoel

Waar spaar jij voor? Wil je een nieuwe telefoon? Je rijbewijs halen? Een verre reis maken? Of wil je voorbereid zijn op onverwachte kosten? Schrijf het bedrag op dat je nodig hebt. Dit is je spaardoel.

Reken uit hoelang je moet sparen

Heb je overzicht over je inkomsten en uitgaven? Dan weet je hoeveel je elke maand kunt sparen. Wil je het geldbedrag van de kindregeling gebruiken voor je spaardoel? Haal het geldbedrag dan van je spaardoel af, want dit heb je dus al. De rest deel je door het bedrag dat je elke maand kunt sparen. Nu weet je wanneer je je doel kan bereiken.

Voorbeeld: je spaardoel is € 7.500. Je hebt een geldbedrag van € 6.000 ontvangen. Je moet nog € 1.500 sparen en kan elke maand € 150 opzijzetten. Je moet dan dus 10 maanden sparen. 

Of doe het andersom

Je kunt het ook omdraaien. Bedenk wanneer je je spaardoel wilt bereiken. Haal het geldbedrag weer van je spaardoel af. En deel wat er overblijft door het aantal maanden dat je wilt sparen. Zo krijg je het bedrag dat je in die maanden apart moet zetten om je spaardoel te behalen. Gaat het je lukken? Of denk je dat het lastig wordt? Dan kun je het moment waarop je je spaardoel wilt behalen uitstellen.

Spaar slimmer

Er zijn verschillende manieren om slimmer te sparen. Heb je een keer extra inkomsten? Bijvoorbeeld omdat je meer gewerkt hebt? Zet het dan op je spaarrekening. Je kan ook automatisch sparen instellen. Dan gaat er elke maand op een vast moment een vast bedrag naar je spaarrekening. Je hoeft er na het instellen niets meer voor te doen. Word je aangemoedigd door een potje dat bijvoorbeeld 'rijbewijs' heet? Vernoem je spaarrekening dan naar je spaardoel.

Houd een buffer apart

Spaargeld is niet alleen handig om leuke dingen van te kopen of doen. Je kunt altijd te maken krijgen met kosten waar je niet op gerekend hebt. Als je telefoon kapotgaat bijvoorbeeld. Of als je zorgverzekering niet al je ziektekosten vergoedt. Het is slim om altijd wat geld apart te houden voor dit soort kosten. Dat is je buffer.

Betekenis woorden

Woord

Betekenis

BufferEen buffer is een bedrag op je spaarrekening. Zo kun je onverwachte, grote uitgaven direct betalen als dat nodig is.
Het geldbedragHet geld dat je krijgt als je recht hebt op de kindregeling.
SpaarrekeningEen spaarrekening is een rekening waarmee je geld kunt sparen bij de bank. Je kan niet betalen met een spaarrekening. Als je iets koopt, betaal je dat van je betaalrekening. 
ZorgverzekeringEen zorgverzekering is een verplichte verzekering vanaf je 18e. Je bent dan verzekerd voor de kosten voor zorg en medicatie. Hier betaal je premie voor. 

Deze informatie werd samengesteld door het Nibud.

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.