Over de kindregeling

De kindregeling is voor kinderen en jongeren die de problemen met de kinderopvangtoeslag van dichtbij meemaakten. Omdat hun ouders gedupeerd zijn. Je leest hier meer over de kindregeling.

Waarom is er een kindregeling?

Er zijn fouten gemaakt met de kinderopvangtoeslag. De regels werden fout of te streng toegepast. Hierdoor kregen ouders geen kinderopvangtoeslag meer. En moesten ze de toeslag die ze eerder hadden gekregen terugbetalen. Dat had nooit mogen gebeuren. De overheid wil deze fouten graag herstellen. Niet alleen voor de gedupeerde ouders. Maar ook voor kinderen van gedupeerde ouders. 

Door de gemaakte fouten hebben veel kinderen en jongeren moeilijke dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld stress. Of armoede. Ook werden kansen voor de toekomst kleiner. En soms gingen ouders uit elkaar. Om al deze kinderen en jongeren te helpen is de kindregeling gemaakt. Om ze een steuntje in de rug te geven. 

Lees hoe de kindregeling is gemaakt

Wat houdt de kindregeling in?

Samen met kinderen en jongeren van gedupeerde ouders is een plan gemaakt. Zij vertelden hoe ze écht geholpen willen worden. Om te herstellen. En om weer positief naar de toekomst te kijken. Op basis van dit plan is de kindregeling gemaakt. De kindregeling bestaat uit hulp op 3 onderdelen:

  1. Een geldbedrag
  2. Brede ondersteuning door de gemeente
  3. Aanvullende hulp

In deze video worden de 3 onderdelen uitgelegd.

Wanneer heb je recht op de kindregeling?

De kindregeling is voor kinderen van vastgesteld gedupeerde ouders. Je hebt recht op de kindregeling in deze gevallen:

  1. Je ouder(s)/verzorger(s) zijn vastgesteld gedupeerd. Dit betekent dat je ouders een brief hebben gekregen. Die brief heet ‘Beschikking’. In die brief staat dat er fouten zijn gemaakt met hun kinderopvangtoeslag.
  2. Je valt binnen de leeftijdsgrens. Dat is als:
    • je op 1 januari 2005 maximaal 20 jaar oud was. Was je op 1 januari 2005 21 jaar of ouder? Dan heb je geen recht op de kindregeling.

    • en je bent geboren voor of uiterlijk op 5 november 2022. Ben je geboren na 5 november 2022? Dan heb je geen recht op de kindregeling.

Welk geldbedrag krijg je?

Je krijgt een geldbedrag. Hoeveel je krijgt, hangt af van je leeftijd. Kijk in de tabel hieronder naar je leeftijd. Daarnaast staat hoeveel geld je krijgt.

Hoe oud ben jij op 1 juli 2023?
Zoveel geld krijg jij
Je bent dan 0 – 5 jaarJe krijgt €2.000
Je bent dan 6 – 11 jaarJe krijgt €4.000
Je bent dan 12 – 14 jaarJe krijgt €6.000
Je bent dan 15 – 17 jaarJe krijgt €8.000
Je bent dan 18 jaar of ouderJe krijgt €10.000

Wanneer krijg je je geld?

Als je recht hebt op de kindregeling, krijg je vanzelf een brief. Die brief heet ‘Beschikking’. In de brief staat dat je geld krijgt. En wat je moet doen om het geldbedrag te ontvangen. Wanneer je de brief krijgt, hangt af van je leeftijd. En of je rekeningnummer al bekend is. In de planning staat uitgelegd wat de volgorde is. En kun je opzoeken wanneer jij je brief krijgt.

Bekijk de planning

Advies over jouw geld nodig?

Het geldbedrag dat je ontvangt, kan jou op verschillende manieren helpen. Wil je hierover nadenken, en wil je er misschien hulp bij? Die is er.

Bekijk welke hulp er is

Rekeningnummer doorgeven

Staat er in jouw brief dat je jouw rekeningnummer moet doorgeven? Dat kan hier. Het geldbedrag wordt dan binnenkort naar je overgemaakt.

Geef je rekeningnummer door

Rekeningnummer wijzigen

Staat er in je brief dat je je rekeningnummer kan wijzigen? En wil je dat? Doe dat dan hier. Zo krijg je het geldbedrag op het juiste rekeningnummer binnen.

Wijzig je rekeningnummer

Heb je nog vragen over de kindregeling?

Bel dan gratis met het serviceteam. Het telefoonnummer is 0800 – 2 358358. Je kunt ze bellen op maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 20.00 uur. En op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Direct naar de hulplijnen

Er is hulp. Voor nu en voor je toekomst.