Hoe zorg je voor een buffer?

Soms heb je kosten waar je niet op gerekend hebt. Het is slim om altijd wat geld apart te houden voor dit soort kosten. Dat is je buffer. Met de tips hieronder kun je zorgen voor zo’n buffer.

Hoe zorg je voor een buffer?

Onderzoek jouw situatie

Hoeveel geld je het beste apart kan houden, wordt bepaald door jouw situatie. Of je nog thuis woont of op al jezelf bijvoorbeeld. Of je gezond bent, of juist veel ziekte- of tandartskosten verwacht. En of je dingen hebt die je snel moet vervangen of repareren als ze kapotgaan. Bedenk wat er komend jaar zou kunnen gebeuren in jouw situatie. Kan je de kosten dan betalen?

Bepaal het bedrag

Zet eens op een rij wat die kosten ongeveer zouden zijn. Dit is het bedrag voor jouw buffer. Maak voor jouw buffer een apart potje op een spaarrekening. Zo voorkom je dat je de buffer gebruikt voor andere dingen.

Spaar voor je buffer

Je maakt een buffer op dezelfde manier als je spaardoel. Je bepaalt eerst welk bedrag jouw buffer moet zijn. Daarna bereken je hoe je dit bedrag bij elkaar krijgt. Gebruik je een deel van het geldbedrag, dan spaar je de rest van je buffer van je gewone inkomsten. Kijk hoeveel je maandelijks kunt bijsparen. En hoelang het dan duurt voordat je buffer compleet is.

Is jouw geldbedrag genoeg voor jouw buffer? Dan kan je het bedrag voor jouw buffer in 1 keer apart zetten. En hoef je hem niet meteen aan te vullen met een deel van je maandelijkse inkomsten.

Vul je buffer weer aan

Maak je kosten die binnen je buffer vallen? Dan kun je het geld gebruiken. Probeer je buffer daarna weer aan te vullen. De tip hierboven kan je daarbij helpen.

Betekenis woorden

Woord

Betekenis

Eigen risicoMaak je gebruik van zorg? Dan betaal je per jaar de eerste € 385 voor die zorg zelf. De € 385 is het eigen risico.
Het geldbedragHet geld dat je krijgt als je recht hebt op de kindregeling.
ZorgverzekeringEen zorgverzekering is een verplichte verzekering vanaf je 18de. Je bent dan verzekerd voor de kosten voor zorg en medicatie. Hier betaal je premie voor. 

Deze informatie werd samengesteld door het Nibud.

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.