Hoe ga je online veilig met je geld om?

Tegenwoordig doen we veel online. Ook onze bankzaken regelen en dingen kopen. Wil je dat veilig doen? De tips hieronder helpen daarbij. Zo raak je geen geld kwijt.

Hoe ga je online veilig met je geld om?

Check deze dingen bij het doen van je bankzaken

Doe je je bankzaken via internet of via de app van je bank? Thuis is dat het meest veilig. Want dan zit je op een vertrouwd wifi-netwerk. Kijk ook eens of de url bij online bankieren begint met 'https://'. De ‘s’ staat voor voor 'secured' (=beveiligd). En sluit de website goed af als je klaar bent. Ook op je mobiele telefoon. Je bankrekening regelmatig checken kan ook geen kwaad. Kijk dan of er geen gekke bedragen worden afgeschreven. En krijg je een betaalverzoek of tikkie? Controleer dan of de afzender klopt.

Vind een plek voor wachtwoorden en documenten

Je wilt natuurlijk niet dat iemand er met jouw gegevens vandoor gaat. Het is daarom slim om een moeilijk wachtwoord te kiezen. En wachtwoorden te bewaren op een plek waar niemand ze kan vinden. Belangrijke documenten of mails kun je ook op die plek bewaren. Bijvoorbeeld het contract van je telefoonabonnement. Of de factuur van een online aankoop. Op die documenten staan ook je gegevens. Dus zo blijven die ook alleen van jou.

Check de webwinkel

Wil je iets online kopen? Dan is het slim om eerst te onderzoeken of de webwinkel betrouwbaar is. Kijk bijvoorbeeld via Google of de gegevens op de contactpagina kloppen. Je kan ook via kvk.nl/zoeken controleren of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Of check de reviews op meerdere review-sites. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder de gemiddelde score die de webwinkel heeft. Bij onbetrouwbare webwinkels krijg je vaak moeilijk je geld terug als je je spullen terugstuurt. Of zelfs helemaal niet.

Denk na over contactloos betalen

In winkels kun je vaak digitaal betalen. Met je telefoon, of contactloos met een pinpas. Dan heb je geen pincode nodig. Handig en snel, maar niet altijd even veilig. Als je je pinpas verliest kan iemand anders er dingen mee kopen. Je kunt ervoor kiezen om contactloos betalen uit te zetten. Of de limiet van je pas te verlagen. Als je ‘m dan verliest kan iemand anders maar tot een bepaald bedrag pinnen. Hoe je contactloos betalen uitzet of de limiet verlaagt, staat op de website van je bank.

Betekenis woorden

Woord

Betekenis

FacturenEen factuur is een document van de verkoper. Daarin staat wat er gekocht of geleverd is. En hoeveel dat kostte. 
Kamer van KoophandelDe KvK is een organisatie waarbij Nederlandse bedrijven staan ingeschreven.
LimietEen limiet is een bedrag waar je niet boven mag komen.

Deze informatie werd samengesteld door het Nibud

Andere hulplijnen

Denk je toch dat je andere hulp nodig hebt? Die is er.